En komplett guide till att sticka med mohair

Mohair hade sin storhetstid under 1980-talet för att därefter hamna lite i skymundan, men trender går som bekant i cykler, och mohairgarnet har de senaste åren upplevt en renässans. Så, vad är grejen med mohair, detta luftiga och härliga garn? 

Två mohairgarn staplade på varandra
Fluffigt mohairgarn

Vad ÄR mohair?

Mohair kommer från angoragegeten (inte att förväxla med angoragarn, som kommer från angorakaninen) och är känt för sin distinkta glans och mjukhet – en perfekt balans av lyx och funktionalitet som är svår att hitta hos andra garner.

När passar det att sticka med mohair?

Mohair är extremt mångsidigt och kan användas i en mängd olika projekt. Det fungerar utmärkt som följetråd där det kombineras med ett annat garn för att addera fluff och textur till plagget. 

Dess mjuka och luftiga natur gör det också till ett ypperligt alternativ för projekt som sjalar och tunna koftor. Mohairgarn används också ofta för att sticka plagg med större stickor, för att skapa semi-transparanta textilier.

tröja stickad med en tråd mohair
Tröja stickad med ett ullgarn och en följetråd mohair.

Kritik som riktats mot Mohair 

Mohair är älskat för sina lyxiga egenskaper, men det finns viktiga kontroverser att ta hänsyn till. Djurrättsorganisationer har uppmärksammat att angoragegetter inte sällan utsätts för ett regelmässigt djurplågeri1 . Detta ledde under 2018 till att flera klädjätta,  som H&M och Zara2 , beslutade att fasa ut användningen av mohair i sina produkter.

När det kommer till mohairgarn är det tyvärr än så länge ont om etiska alternativ. På den nordiska marknaden är det bara Knitting for Olive som erbjuder ett mohairgarn certifierat av oberoende RMS (Responsible Mohair Standard). Certifierade garner är förvisso lite dyrare, men ett rent samvete är inte fy skam det heller.

Vanliga frågot & svar om Mohair

 1. Hur bör jag tvätta mina mohairplagg?

  Det är alltid bäst att följa tvättråden som finns på garnets etikett. Om inget specifikt anges rekommender vi att mohair handtvättas i kallt till ljummet vatten med ett milt ullschampo. Detta för att bevara fiberns kvalitet och förhindra eventuell krympning och noppor. Efter tvätten bör plagget pressas försiktigt för att avlägsna överflödigt vatten, undvik att vrida eller gnugga det. Låt sedan ditt mohairplagg lufttorka liggande på en plan yta.

 2. Är mohairgarn allergivänligt?

  Om du är känslig mot animaliska fibrer som ull, är det troligt att också mohair kommer orsaka irritation. Det är alltid en bra idé att göra ett klitest innan du påbörjar ett projekt, särskilt om garnet ska användas för kläder som kommer i direkt kontakt med huden, som tröjor eller halsdukar. Sticka en liten provlapp och gnugga det mot din hud.

 3. Hur kan jag kontrollera att mitt mohairgarn är etiskt producerat?

  Det absolut enklaste och säkraste sättet att försäkra dig om att ditt mohairgarn är etiskt producerat är att undersöka att garnet är certifierat av Responsible Mohair Standard (RMS).

  Finns ingen certifiering från en oberoende tredje part är det omöjligt att veta att garnet faktiskt är etiskt producerat.

 4. Varför kan mohair ibland kännas killigt eller  klia, och kan man göra något åt det?

  Mohair kan ibland klia eller killas på grund av dess fiberstruktur. Varje fiber i mohairgarn är täckt med små fjäll, som kan sticka mot huden och orsaka obehag. Här är några metoder för att unvika kli. 

  Tvätta ditt stickade plagg: Innan du börjar använda ditt nya plagg kan du tvätta det medi ett ulltvättmedel. Skölj väl och låt det lufttorka på en plan yta. Tvätten gör ofta att garnet blir mjukare.

  Använd mohair som Följetråd: Om mohair känns för kliande som huvudgarn, kan du med fördel använda det som följetråd tillsammans med ett annat, kanske lite mjukare, garn.

  Mjukgörande balsam:  Om inte övriga tips fungerat så knan ett mjukgörande balsam eller ullkonditioneringsmedel göra under. Dessa hjälper till att släta ut garnets fjäll och gör att det känns mjukare mot huden.

  Om du är särskilt känslig kan det vara klokt att undvika mohair helt, eller åtminstone börja med att göra en provlapp och testa den mot din hud innan du ger dig i kast med ett större projekt.

 5. Hur gör jag om jag vill Mixa mohair med ett annat garn?

  Att blanda mohair med andra typer av garn kan skapa intressanta texturer och effekter i ditt stickprojekt. Här är tips:

  Sticka en provlapp: Innan du börjar på ett större projekt, gör en provlapp där du använder både mohair och ditt huvudgarn. Detta hjälper dig att förstå hur de två garnerna kommer att interagera med varandra..

  Välj rätt färgkombination: Tänk på färgkombinationer och hur texturerna från de olika garnerna kommer att komplettera varandra. Mohair är lite luddigt och ger en ”halo-effekt”, vilket kan vara vackert i kontrast till ett mer strukturerat eller slätt garn.

  Är du i garnbutiken och har svårt att välja färg? Snurra ihop 2 cm av båda garnändarna för att se hur de gifter sig med varandra.

 1. PETA om Mohairgetter
 2. H&M, Zara and others ban mohair products after animal cruelty investigation, Washington Post