Att sticka med merinoull

Merinoullen kommer från merinofåret, en fårras som ursprungligen härstammar från Spanien men som nu främst finns i länder som Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Till skillnad från traditionell ull är merinoull mycket finare, vilket resulterar i en mjukare och mer behaglig känsla mot huden. Detta gör merinoull särskilt lämpligt för underkläder, babykläder och andra plagg som är i direkt kontakt med huden. 

En stickning i merinoull

Merinoullens unika egenskaper

  • Mjukhet: Merinoull är mjukare än vanlig ull. Är du känslig för plagg som killar och sticks är merino ett bra val. 
  • Värmeisolerande: Merinoullen har utmärkta värmeisolerande egenskaper och håller dig varm på vintern.
  • Fuktavvisande: Plagg stickade i merinogarn både andas bra och håller fukten borta.
  • Temperaturreglerande: Kan reglera temperaturen effektivt, vilket gör det lämpligt för kläder som behöver fungera bra i varierande väder.
  • Biologiskt nedbrytbar: Merinoull är ett 100% naturligt och biologiskt nedbrytbart material.

Därför är merinoull en storfavorit bland många stickare

Merinoull är trevligt garn att sticka allt ifrån halsdukar och mössor till komplexa tröjor och mjuka babykläder i. Kroppsnära plagg som behöver vara både mjuka och värmande kan med fördel stickas i merinoull. Dess många positiva egenskaperna gör det till ett utmärkt material för nästan alla typer av stickprojekt!

Merinoull och djurhållning

Djurvälfärd är en kritisk aspekt att ha i åtanke när det kommer till merinoull. Leta efter garner med certifieringar som Responsible Wool Standard (RWS) som garanterar att ullen kommer från gårdar som inte använder kontroversiella metoder som mulesing

Det finns också flera ekologiska merinogarner, märkta med bland annat GOTS (Global Organic Textile Standard).

Skötselråd för plagg stickade i merinoull

Tvättråd för plagg i merinoull

Merinoull kräver varsam hantering för att behålla sina unika egenskaper. Handtvätta i kallt eller ljummet vatten med ett milt ulltvättmedel. Tryck ut vattnet, undvik att vrida eller gnugga plagget då det kan skada fibrerna. Undvik torktumling; lägg istället ditt merinoullplagg plant på en handduk och låt det lufttorka.

Och du – ull behöver inte tvättas så ofta, vädra hellre dina merinoplagg, då håller de längre.

Så undviker du noppbildning

Noppbildning kan oftast undvikas genom att följa tvättråden ovan. Men som med all ull kan noppor bildas, dessa tas varsamt bort med en ullkam eller en liten elektrisk noppborttagare. 

  1. Hur ofta behöver jag tvätta mina merinoplagg?

    Merinoull (ja, all ull egentligen) har antibakteriella och luktresistenta egenskaper, vilket gör att du inte behöver tvätta plagg i ull lika ofta som andra material. En tumregel är att endast tvätta dina merinoplagg när det verkligen är nödvändigt. Vädra hellre dina merinoplagg – det förlänger deras livslängd.

  2. Varför kliar inte merinoull?

    Merinoull är finare och mjukare än traditionell ull, vilket gör att den inte irriterar huden på samma sätt. Fibrerna i merinoullen är såpass små att de böjer sig när de kommer i kontakt med huden, vilket minimerar känslan av stickighet eller klåda.

  3. Är merinoull varmare än vanlig ull?

    Merinoull anses generellt vara varmare än annan fårull. Detta beror delvis på att fibrerna i merinoullen kan hålla mer luft, vilket bidrar till bättre isolering. Men hur varmt ett specifikt plagg är beror förstås på många fler faktorer än så.

  4. Passar det att sticka sommarplagg i merinoull?

    Merinoull har temperaturreglerande och fuktavvisande kvaliteter, plagg i merinoull kan därför vara svala och behagliga att bära även under varma dagar. Merinoull passar därför bra också för sommarplagg.

  5. Vad menas med “mulesing-fri” merinoull?

    Mulesing är en kontroversiell metod där man utan bedövning skär bort delar av merinofårets bakdel för att förhindra parasitangrepp Mulesing-fri merinoull kommer från får som inte har utsatts för denna metod. Du kan läsa mer om vad mulesing är här.