Nylongarn – slitstarkt framför allt

Nylon är ett syntetiskt material känt för sin hållbarhet och slitstyrka. Det har blivit ett populärt material för både kläder och hantverk tack vare sina unika egenskaper.

Nylongarnets egenskaper

Utöver sin extremt hög slitstyrka har nylongarn också en god elasticitet (det vet vi nog alla som någon gång burit nylonstrumpbyxor), perfekt när du stickar kläder som behöver anpassa sig efter kroppens rörelser. Nylongarn är förhållandevis fuktresistent – det absorberar lite fukt och torkar snabbt, vilket kan vara en fördel för sportkläder och utomhusartiklar.

Nylongarn passar därför också bra för utomhusprojekt och heminredning som kräver ett tåligt material, som mattor eller korgar.

Värt att notera är dock att nylon tål värme dåligt, vid riktigt höga temperaturer smälter nylon.

Sticka strumpor i nylon och ullgarn

Rena nylongarn är ovanliga, det förekommer framförallt i blandgarn i kombination med andra material. En blandgarn av ull och nylon är till exempelt ett utmärkt val för strumpor. Nylonen bidrar med sin slitstyrka och ullen med sina termiska egenskaper.

stickad strumpa i nylon och ull
Garn av nylon och ull ger hållara och varma strumpor.

Miljöpåverkan

Nylon är tillverkat av råolja och är inte biologiskt nedbrytbart. Det gör det till ett sämre val ur hållbarhetssynpunkt. 

Skötselråd

Nylon är generellt sett mycket enkelt att ta hand om. Det tål maskintvätt och behöver ingen speciell behandling för att behålla sin form och färg. Det är dock alltid en god idé att följa tillverkarens skötselanvisningar för bästa resultat.