Polyestergarn – ett billigt garn

Älskad och hatad. Polyester är ett syntetiskt material tillverkad av en form av plast som ursprungligen kommer från råolja. Polyester utvecklades under 1940-talet och har sedan dess blivit en av de mest använda syntetiska fibrerna i världen. 

rosa och lila polyestergarn

Vad passar att sticka i ett polyestergarn?

Till skillnad från naturliga fibrer som bomull eller ull, kräver polyester minimalt med underhåll och är generellt sett mer resistent mot krympning och skrynkel. Dock saknar polyester det naturliga garnets andningsförmåga och termiska egenskaper, vilket gör det mindre lämpligt för klädesplagg som värmande strumpor och vinterkläder, där fukt- och värmereglering är kritiskt.

För- och nackdelar med polyestergarn

Polyestergarnets fördelar:

  • Ett billigt garn! Betydligt billigare än naturliga fibrer
  • Lätt att ta hand om (tål maskintvätt och torktumling)
  • Hög slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar med polyestergarn:

  • Dålig andningsförmåga
  • Kan kännas mindre behagligt mot huden jämfört med naturliga fibrer
  • Miljöpåverkan
  • Inte biologiskt nedbrytbart

Miljöpåverkan & hållbarhetsaspekter

Polyestergarn är en syntetisk fiber som framställs av petrokemiska produkter, vilket i sig har en betydande miljöpåverkan genom utvinning och raffinering av råolja. Till skillnad från naturmaterial är polyester heller inte biologiskt nedbrytbart. Detta gör tyvärr att vi inte kan rekommendera polyestergarner för den miljömedvetna stickaren.

Hur tillverkas polyestergarn?

Tillverkning av polyestergarn innebär en kemisk process där etylen, en petrokemisk biprodukt, polymeriseras för att skapa en lång kedja av molekyler. Denna kedja bearbetas sedan genom extrudering och spänning till en tråd. Processen använder olika kemikalier och färgämnen, som kan vara skadliga för miljön om de inte hanteras korrekt.

Användningsområden

Polyestergarn är mycket mångsidigt och passar bra att använda i allt från kläder och hemtextilier till som rep och nät. Blandgarner som kombinerar polyester och bomull eller ull och polyester är särskilt populära eftersom de kombinerar fördelarna med både naturliga och syntetiska fibrer.

Skötselråd för plagg stickade i polyestergarn

Plagg stickade av polyestergarn är generellt enkla att ta hand om. De kan maskintvättas och torkas utan att förlora vare sig form eller färg. Nota bene: Följ alltid tillverkarens skötselråd för bästa resultat, särskilt när det gäller blandmaterial. Det är också alltid en god idé att undvika höga temperaturer vid tvätt och torkning, eftersom det kan skada alla plagg över tid.