Allt du behöver veta om att sticka med kashmirgarn

Kashmir är synonymt med lyx och komfort, en fiber känd för sin extraordinära mjukhet, lätthet och sina värmeisolerande egenskaper. Kashmir utvinns från den fina underullen hos en grupp getter som brukar gå under samlingsnamnet “kashmirgetter”, en djurart som främst lever i högt belägna regioner i Indien, Pakistan och Kina. Dessa unika getter har utvecklat en alldeles särskild underull för att klara av de extrema temperaturerna i sitt naturliga habitat. 

Kashmirgarnets unika egenskaper

Kashmirgarn är cirka tre gånger mer värmeisolerande än ull från får, vilket gör det till ett utmärkt material för högkvalitativa vinterkläder som tröjor, sjalar och mössor. Garnet är känt för sin otroliga mjukhet, vilket minimerar risken för irritation för den med känslig hud. Plagg stickade i kashmir är inte bara är varma men också överraskande lätta.

Att sticka med kashmirgarn

För stickentusiasten är kashmirgarn en dröm att arbeta med. Dess otroliga mjukhet och värme gör det till ett utmärkt val för projekt som kräver en lyxig touch; finstickade tröjor, sjalar och halsdukar. Kashmir är också populärt för babykläder och plädar, där dess mjuka och allergivänliga egenskaper kommer till sin rätt. 

Det är dock värt att notera att kashmirgarn kräver viss omvårdnad, så ditt stickprojekt i kashmir bör väljas med detta i åtanke. Oavsett kommer ett plagg stickat i kashmirgarn bli ett mycket uppskattat tillskott i din garderob.

Så tillverkas kashmir

Tillverkningen av kashmirgarn är en lång och arbetsintensiv process. Kashmirullen samlas antingen in genom att getterna kammas eller genom att samla det hår som naturligt fälls under vår- och sommarmånaderna. Ullen rengörs och fibrerna sorteras noggrant för att separera den fina underullen från den grövre ytterpälsen. Underullen tvättas, kardas och spinns slutligen till garn. Varje get producerar bara en liten mängd användbar fiber per år, vilket bidrar till materialets exklusivitet och höga pris.

Miljöpåverkan och djurvälfärd

Den ökade efterfrågan på kashmir har tyvärr lett till en överdriven getavel i Kina och Mongoliet. Något som i sin tur bidragit till överbetning och erosion – tidigare gräsområden har förvandlats till öken. Något som har påverkat den biologiska mångfalden mycket negativt. Tyvärr rapporteras det också regelbundet om djurplågeri inom kashmirindustrin.

närbild på vit kashmirget

Skötselråd för dina plagg i kashmir

För att bevara dina kashmirplagg är det bäst att handtvätta dem i kallt vatten med ett milt tvättmedel. Undvik torktumling och lägg istället plagget plant på en handduk för att lufttorka. Kashmir har en tendens att bli lite noppigt med tiden, använd då en ullkam för att ta bort lösa fibrer. Efter en ordentlig genomgång med denna blir ditt plagg som nytt! 

Varför är kashmir så dyrt?

Det arbetsintensiva och komplicerade tillverkningsprocessen, tillsammans med den begränsade tillgången på råmaterialet, är huvudorsakerna till att kashmirgarn är så dyrt.

Viktiga överväganden när du köper kashmirgarn

Var alltid uppmärksam på kvaliteten när du köper kashmir, den kan variera kraftigt. Lägre prissatta kashmirgarn är ofta blandade med andra fibrer, som till exempel syntetiska material, vilket kan påverka garnets egenskaper och hållbarhet.