Bambugarn – Det hållbara valet?

Bambugarn har på senare tid blivit populärt som ett hållbart alternativ till material som ull och bomull. Bambu är ett snabbväxande gräs (ja, bambu räknas faktiskt som ett gräs, inte träd eller buske) som inte kräver vare sig bekämpningsmedel eller konstgjord gödning.

Egenskaper hos bambugarn

Bambugarn är känt för sin mjukhet, naturliga glans och utmärkta fukttransporterande egenskaper.

Allergivänligt

Bambu är naturligt hypoallergent, vilket betyder att det är mindre benäget att orsaka allergiska reaktioner jämfört med andra fibrer. Detta gör bambugarn till ett utmärkt val för personer med känslig hud eller allergier.

bambu

Miljöpåverkan och kritik

Medan bambu i sig är en hållbar resurs, har det väckts kritik mot ohållbara odlingar och de kemikalieintensiva processer som krävs för att omvandla bambu till en textilfiber. Det är alltså viktigt att vara medveten om ursprunget och produktionsmetoderna när man köper bambugarn. Leta efter certifierade garner som garanterar en hållbar produktion.

Vad passar att sticka i bambugarn?

Bambugarn används ofta för att sticka kläder och hemtextilier. Det passar särskilt bra för sommarkläder och babykläder på grund av sin mjukhet och andningsförmåga. Bambugarn fungerar också utmärkt för att sticka tjusiga sjalar.

Skötselråd 

Liksom andra naturliga fibrer kräver bambugarn en viss mängd omvårdnad för att bibehålla sina kvaliteter. Oftast kan bambugarn maskintvättas på en skonsam cykel men följ alltid garntillverkarens skötselanvisningar. Undvik torktumling för att förlänga plaggets livslängd.