Jakgarn – Himalayas mjuka ull

Detta unika material kommer från jaken (eller yaken), ett långhårigt oxdjur som härstammar från tuffa väderförhållanden i Himalaya. jakullens fibrer är oerhört tunt (tunnare än kashmir!) vilket gör garnet exceptionellt mjukt och lätt. Trots att garnet är fint är det slitstarkt – ett plagg stickat i jakull kommer hålla en lång tid framöver. Det har en fantastisk termisk förmåga – inte undra på då jaken måste klara sig i temperaturer på ner till -50 C men också kunna anpassa sig till ett sommarklimat på uppåt +30 C. 

vit yak i himalaya

Jakullens traditionella användningsområden

Ullen har utnyttjats av Himalyas befolkning i tusentals år för att göra allt ifrån kläder till tält och rep. Jakens päls består av tre sorters fibrer där den finare underullen (kallad khullu) passar ypperligt för stickning av mjuka och varma plagg. 

Miljöpåverkan och djurhållning

Många producenter av jakgarn fokuserar på hållbarhet och etiska arbetsförhållanden. Köper du jakgarn stöder du ofta lokala samhällen i Himalaya och bidrar till en mer hållbar textilindustri. Men ingen regel utan undantag, innan du handlar jakgarn bör du läsa på om dess ursprung. 

Skötselråd för plagg stickade i jakgarn

Plagg av jak bör handtvättas i kallt vatten med ett milt tvättmedel. Därefter bör de lufttorkas platt för att behålla sin form och struktur.