Bisongarn – vad är det?

Bisongarn utvinns från amerikansk bison, också kallad “buffalo”, ett djur som en gång i tiden strövade fritt över de nordamerikanska slätterna i miljontal. I dag lever bison främst i naturreservat och på rancher.

På mikroskopisk nivå skiljer sig bisongarn från andra fibrer genom sin struktur. Den har en hög koncentration av fina, krusiga fibrer, något som gör garnet exceptionellt mjukt och luftigt. Det är en kvalitet som inte är andra material lik.

bison korsar en väg

På vilket sätt skiljer sig bisonull från andra material? 

Bisonull utmärker sig genom sin enastående förmåga att reglera värme. Det håller dig varm på vintern och sval på sommaren, mycket tack vare dess unika fukttransporterande egenskaper. Därför är bisonull särskilt väl lämpad för plagg avsedda att användas i extremväder. Dessutom är 100% bisonull hypoallergent, vilket gör att det passar bra för personer som är allergisk mot traditionell ull.

Bisongarnets historia

För den nordamerikanska ursprungsbefolkningen var bisonullen en viktig resurs för tillverkning av kläder och andra textila föremål. Bisonullens hållbarhet och termiska egenskaper gjorde den ovärderlig för tillverkning av kläder och textilier, som behövde klara av det varierade och ofta stränga klimatet på kontinenten. På senare år har dess unika egenskaper gett den en ny status som ett exklusivt material i textilindustrins premiumsegment.

Närbild på bison

Skötselråd för plagg stickade av bison

Plagg stickade av bisonull bör handtvättas i kallt vatten med ett milt tvättmedel. Undvik att vrida eller gnugga materialet, då det kan skada fibrerna. Låt plaggen lufttorka liggandes på en plan yta för att behålla formen.

bison i snö