Vad är tovning?
Tovning (också kallat filtning) är en fascinerande teknik som förvandlar ull, eller annan animalisk fiber, till ett kompakt, filtat och slitstarkt material. Detta görs genom en kombination av fukt, värme och mekanisk påverkan och resulterar i en helt ny spännande textur som ger dina stickade projekt en unik karaktär. Tovning passar bra att använda till tofflor, grytlappar, mössor, leksaker och amigurumi – men bara fantasin sätter gränser!
I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att lyckas med att tova och filta dina projekt, från materialval till steg-för-steg guider och vanliga misstag att undvika. Vare sig du är nybörjare eller en erfaren stickare, är detta en teknik väl värd att utforska.
Förberedelser inför din tovning
Vilka garn passar att tova?
Det är viktigt att du väljer rätt typ av garn, inte alla garner är lämpliga för tovning. Garn av animaliska fibrer, tex ett 100 %-igt ullgarn, är mest benägna att tovas. Akrylgarner och andra syntetiska eller växtbaserade garner tovar sig inte på samma sätt. Du bör också undvika ullgarn som är superwash-behandlat, då dessa garner är speciellt utformade för att inte tova sig.
Börja med att göra en provlapp
Det kan vara svårt att beräkna hur mycket ett stickat plagg kommer förändras under tovningsprocessen, det kommer krympa ganska mycket, därför är det oftast klokt att använda ett mönster speciellt framtaget för tovning.
Om du inte följer ett mönster är det en god idé att först göra en provlapp. Detta hjälper dig att förstå hur mycket ditt garn kommer att krympa och hur strukturen förändras genom tovningen. Behandla provlappen på precis samma sätt som du planerar att göra med din riktiga tovning.
Resultatet av din tovning kommer bero på flera paramentrar:
- Din stickfasthet
- Ullkvalitet
- Typ av tvättmaskin
- Centrifugering
Tovningsmetoder
Det finns flera metoder för att tova garn, men de vanligaste är handtovning och maskintovning.
Handtovning
Denna metod innebär att du manuellt bearbetar garnet i varmt vatten med hjälp av dina händer och tvål. Du gnuggar, rullar och knådar garnet tills det börjar tova sig.
Maskintovning
Detta är den lite snabbare metoden och kräver en tvättmaskin. Placera ditt stickade eller virkade objekt i en kudde eller nätpåse och kör det genom en tvättcykel med varmt vatten och lite tvättmedel.
En steg för steg-guide till tovning i tvättmaskin
Att tova i tvättmaskin är både snabbt och enkelt. Gör såhär:
Förbered din tovning
Säkerställ att du har ett projekt som är stickat eller virkat i ett garn som lämpar sig för tovning (helst en animalisk fiber som ull). Ditt plagg kommer krympa när du tovar det, så i det här skedet bör det vara större än det tänkta slutprojektet.
Tvättprogram och tvättmedel för tovning
Val av tvättprogram beror lite på ditt projekt, men som tumregel kan du utgå ifrån att plagget ska tvättas på 40°C med normal centrifugering. Använd en liten mängd tvättmedel eller vanlig såpa.
Ett högre gradantal gör att plagget tovas mer. Känner du dig osäker är det därför oftast bättre att börja med ett program på 40°C. Du kan alltid köra plagget genom ytterligare en cykel om du inte uppnår önskad tovning.
Du kan också slänga in en handduk eller andra plagg i tvätten, det kommer öka friktionen och på så sätt snabba på tovningsprocessen.Påbörja tovningen
Starta tvättmaskinen och låt programmet köra. Eftersom olika maskiner har olika cykeltider och temperaturer, kan det vara bra att kolla hur ditt projekt utvecklar sig under processen. Känner du dig nöjd kan du alltid avbryta programmet i förtid.
Efter att tvättprogrammet är klart, ta ut ditt objekt och kontrollera tovningsgraden. Om det inte är tillräckligt tovat, upprepa processenTorka ditt tovade projekt
Ta ut ditt tovade plagg eller föremål och forma eller sträck det som du vill ha det. Plagget är formbart så länge det är fuktigt. Låt slutligen plagget plantorka på en handduk, undvik att hänga upp det eftersom det då kan deformeras
Om ditt tovade plagg har blivit för stort eller för litet
Om plagget är för stort kan du prova att tvätta det igen, på samma sätt som beskrivet ovan, plagget kommer tova sig mer och krympa ytterligare.
Har ditt plagg istället blivit för litet så behöver du blöta upp det ordentligt – låt det ligga i kallt vatten i minst 20 minuter så vatten hinner tränga in i fibrerna, pressa ut vattnet ur plagget (vrid aldrig ett stickat material) och sträck sedan ut plagget till önskad storlek. Låt plantorka på en handduk.
Vilka projekt passar att tova?
- Väskor och totebags: Tovade väskor är inte bara snygga men också slitstarka.
- Inneskor och tofflor: Tovningen gör tofflorna extra varma och goa.
- Hattar och mössor: Det sägs att huvudet är kroppens skorsten, uppemot 50 procent av vår kroppsvärme tycks faktiskt försvinner via huvudet. Ett tovat huvudplagg håller huvudet varmt i vinter.
- Djurleksaker: Leksaker för husdjur som katter och hundar kan göras mycket slitstarka när de tovas.
- Grytunderlägg: Perfekt nybörjarprojekt som går snabbt att tillverka.
- Prydnadsföremål och accessoarer: Med tovning kan du skapa allt från enkla bollar till komplexa figurer. Varför inte göra små nyckelringar eller smycken?
- Leksaker och amigurumi: Tovade figurer kan användas både för lek och som dekorativa objekt. En perfekt present!
Är det möjligt att tova alla typer av garn?
Nej, du kommer uppnå bäst resultat med animaliska fibrer som ull. Akryl och andra syntetiska garner tovar sig inte. Undvik också superwash-ull.
Kan man tova färdiga plagg?
Ja, det går bra att tova färdiga plagg, men ha i åtanke att de kommer att krympa under processen.
Hur tar man hand om tovade plagg och föremål?
Tovade föremål bör handtvättas i kallt vatten med ett mild tvättmedel. Låt torka plant för att bevara formen.