Därför ska du handla mulesingfri ull

Vad är mulesing?

Mulesing innebär att man skär bort hud från lammens bakdel för att minska förekomsten av fluglarver. Processen sker utan bedövning. Kort och gott en stympning av fårets bakdel. Mulesing förekommer primärt på merinofår, som med sin framavlade veckiga hud, är extra utsatt för angrepp. Metoden har under senare år blivit en kontroversiell fråga då mulesing kritiserats för att vara smärtsamt och oetiskt.

Under senare år har många länder förbjudit processen, och många företag tagit ställning mot mulesing, men mulesing är fortfarande tillåtet och utbrett i Australien, världens största exportör av ull, där man uppskattar att mer än tio miljoner lamm utsätts för behandlingen årligen. 

Ett lamm

Glada får = Glad ull

Är mulesing oetiskt?

Det korta svaret: ja! Och det lite längre…

Fåren utsätts för ett stort lidande när deras hud skärs bort utan bedövning. Även den efterföljande läkningen kan vara smärtsam och besvärlig. 

Det finns alternativa metode för att förebygga flugangrepp på ett mer humant sätt. Dessa inkluderar framförallt användning av genetiskt avlade fårraser med mindre benägenhet att drabbas av flugangrepp, men också användning av insektsavvisande krämer, att klippa fåren oftare samt att hålla bättre uppsikt över fåren.

Flugangreppen i sig är också plågsamma för fåren, så att strunta i problemetkan inte heller anses vara humant.

Vad är mulesingfri ull?

Mulesingfri ull är ett begrepp som används för att beskriva ull som producerats utan användning av mulesing. Ull från får som har fått behålla sin rumpa. Det innebär att mer etiska metoder har använts för att skydda fåren från flugangrepp.

Vi konsumenter har makten

Genom att aktivt välja mulesingfri ull och stödja varumärken som följer mer etiska metoder kan vi göra en betydande skillnad. Ökad medvetenhet har redan lett till att fler företag nu erbjuder mulesingfri ull. Att välja mulesingfri ull är inte bara ett steg mot bättre djurvälfärd, det är även en tydlig signal till industrin att prioritera etiska och hållbara produktionsmetoder.

Genom att vara medvetna om varifrån våra ullprodukter kommer och aktivt stödja mulesingfria alternativ kan vi tillsammans bidra till en positiv förändring inom ullproduktionen.

  1. Vilka fåraser är utsatta för mulesing?

    Mulesing tillämpas främst på merinofår, eftersom deras rikliga och veckiga hud skapar en miljö som är attraktiv för fluglarver.

  2. Har mulesingfri ull samma kvalitet som konventionell ull?

    Ja, mulesingfri ull har samma kvalitet som konventionell ull. Skillnaden ligger i produktionsmetoderna. Mulesingfri ull är ett val som främjar bättre djurvälfärd utan att kompromissa med kvaliteten.

  3. Var kan jag hitta mulesingfri ull och produkter?

    Mulesingfria ullgarner och produkter finns tillgängliga hos allt fler ullproducenter och varumärken. Det är framförallt när du handlar merinoull som du ska säkerställa att ullen är märkt som “mulesingfri”.