Vad är en följetråd?

En följetråd är en extra tråd som man stickar parallellt med det ordinarie garnet. Syftet med att använda en följetråd kan variera; allt från att förstärka arbetet till att skapa speciella texturer och visuella effekter i det färdiga projektet.

Vanliga typer av följetrådar

Den kanske vanligaste typen av följetråd idag är mohair, känt för sin lyxiga och fluffiga kvalitet. En följetråd mohair ger ditt plagg en mjuk och lite fluffig yta, och är ett utmärkt val för att ge extra värme och textur.

Om du hör till dem som inte gillar mohair, så kan du istället använda en följetråd alpacka, känt för sin mjukhet och sina isolerande egenskaper.

Det finns också andra typer av följetrådar, du kan till exempel lägga till en glittrig tråd för att ge arbetet en unik touch. Eller varför inte en tråd “Make it Tweed” för att skapa en snygg tweed-effekt. Bara fantasin sätter gränser!

Två mohairgarn staplade på varandra
Mohairgarn

Hur stickar man med en följetråd?

När du stickar med följetråd håller du den tillsammans med ditt arbetsgarn och följer stickmönstret precis som vanligt. Det kan låta svårare att sticka med två garn istället för ett, men det är faktiskt precis lika enkelt.

tröja stickad med en följetråd av alpacka

Här har en tråd alpacka använts som följetråd.

En tröja stickad med mohair som följetråd. Notera den lite fluffiga ytan.

Tröja stickad med mohair som följetråd
mössa stickad med mohair

Mössa stickad med en tråd mohair som följetråd.