Vilket garn kliar minst?

För den med känslig hud kan vissa garn kännas killiga och stickas, vi reder ut vilket garn som kliar minst och vilket ullgarn som är bäst för dig som vill undvika garn som sticks.

Garner som inte kliar

Fiberstrukturen, behandlingen, och även allergier mot vissa material kan påverka hur ett garn känns mot din hud. För att minska risken för klåda kan det vara värt att utforska garnmaterial som är mindre benägna att orsaka kli. 

Vilket ullgarn kliar inte? 

Ullgarn känns igen på sina värmande egenskaper och vackra textur men ullgarnets naturliga struktur kan vara irriterande för känslig hud. Vissa personer kan också vara allergiska mot ullens lanolin.

De mjukaste ullgarnen är merinoull, alpacka och kaschmir samt superwash-ull. Dessa garner har fina och mjuka fibrer som gör att de upplevs behagliga att bära direkt mot huden.

Blandmaterial är också ett bra alternativ. Genom att blanda ull med andra fibrer som bomull eller akryl kan man skapa garn som har ullets fördelar, men utan att klia. 

Klitest -sticka en provlapp

Ta för vana att sticka en provlapp för att testa hur ditt garn känns när det är stickat innan du påbörjar ett större projekt.

Gnugga provlappen mot din hud för att utvärdera hur just detta garn känns när det är stickat. Det är viktigt att du tvättar provlappen innan du bestämmer dig, ull känns till exempel ofta mjukare efter tvätt. Gnugga gärna provlappen mot halsen eller handleden – områden som är extra känsliga.

Genom att välja rätt typ av garn slipper du kli och kan sticka bekväma och mjuka plagg att bära många år framöver.

Lycka till!