Vad är superwash-ull?

Superwash-ull, ibland också refererat till som “tvättbar ull”, är ett ullgarn som är tvättbart i maskin också på högre temperaturer, utan att det krymper eller förlorar formen. Icke-behandlade ullgarner klarar inte av maskintvätt på samma sätt, men har istället andra fördelar. Vad exakt är superwash-ull och hur skiljer det sig från traditionella, obehandlade, ullgarn? 

Behandlingen – från konventionell ull till superwash

Superwash-behandlad ull har genomgått en kemisk behandling där de yttre fjällen på ullen tagits bort, ofta med hjälp av klorin. Därefter kapslas fibern in i en tunn plastfilm. Denna behandling förhindrar att ullens naturliga fjäll hakar i varandra, vilket är vad som annars orsakar krympning och tovning av ull under tvätt. Resultatet är inte bara ett tvättbart ullgarn, men också ett mjukt garn som passar perfekt till den som är känslig för ull som kliar. Behandlingen medför dock att flera av ullens naturliga egenskaper försvinner. Låt oss titta närmare på detta.

superwash ullgarn

Att sticka med superwash-ull

Ull som är lätt att tvätta

Superwash-ull är tvättbart i maskin på 40 grader. Detta gör att superwash är ett praktiskt garn att använda när du stickar plagg som ofta behöver tvättas, tex barn- och babykläder.

Ullgarn som inte kliar

När man tar bort ullens naturliga fjäll får vi ett oerhört mjukt garn. Superwash-ull passar därför bra för den som är känslig mot stickig ull. 

En bred färgpalett

Superwash-ull absorberar färg bättre än obehandlad ull. Superwash-ull finns därför i ett stort utbud av färger och nyanser. Ska du färga ditt egna ullgarn är ett superwash garn tacksamt att jobba med.

superwash ulll

Förlust av ullens naturliga egenskaper

Superwash-behandlingen medför att flera av ullens naturliga egenskaper försvinner.
Ullens naturliga elasticitet påverkas, ett plagg stickat i superwash-ull tappar därför lättare formen än ett plagg stickat i ett obehandlat ullgarn. Du kan därför uppleva att plaggen växer något efter att de har burits några gånger.

Ullens vattenavvisande- och temperaturreglerande förmåga påverkas också. Plagg stickade i superwash kommer därför inte hålla värmen lika bra. 

Superwash och miljön

Superwash-ull har genomgått en kemisk process där farliga kemikalier använts. Detta medför en risk för de som arbetar med tillverkningen av garnet. Det leder också till att stora mängder giftigt vatten behöver hanteras. 

Vidare har superwash-ullens fiber kapslats in i en tunn plastfilm, något som gör att mikroplaster kommer ut i vattnet när du tvättar dina plagg. Tillägget av den tunna plastfilmen i garnet gör också att ullen inte längre är biologiskt nedbrytbar.

Hur tvättar jag superwash-ull?

Plagg stickade i superwash-ull är enkla att tvätta i maskin. Använd ett skonsamt tvättprogram tillsammans med ett dedikerat ulltvättmedel. Se över tvättråden för just ditt garn, vissa superwashgarner kan tvättas i 40 grader medan andra bara klarar 30. 

Undvik att använda sköljmedel och att tumla plaggen – lägg istället dina plagg plant för att torka, då håller de formen bättre.

Lägg dina plagg plant för att torka – då håller de formen bättre. 

Stickor och superwash ull

Superwash eller inte superwash?

Sammanfattningsvis är superwash-ull ett smidigt alternativ för den som önskar sticka mjuka och lättvättade plagg. Det är dock viktigt att ha med sig att superwash-behandlingen påverkar ullens naturliga elasticitet och termiska egenskaper. Den kemiska processen som används för att producera superwash-ull, inklusive användningen av klorin och mikroplaster, ger också anledning till eftertanke.