Vad är stickfasthet och hur mäter jag den?

Stickfasthet är antalet maskor och varv mätt per tum eller centimeter i en stickning. Det är en viktig faktor för att säkerställa att ett plagg stickat efter ett mönster passar som förväntat. 

Att uppnå korrekt stickfasthet är avgörande för att du ska få rätt passform och storlek på ditt stickade plagg. Det kan ta lite tid och ansträngning att få det rätt, men det lönar sig ofta i längden.

Så mäter du masktätheten på en provlapp

För att mäta stickfastheten, följ dessa steg:

 1. Sticka en provlapp

  Sticka ett prov som är något större än 10 cm x 10 cm i den teknik som du kommer sticka ditt färdiga projekt i. Använd samma garn och stickor som du planerar att använda i ditt projekt. Maska därefter av lappen.

 2. Blocka provlappen

  Tvätta och torka provet på samma sätt som du skulle göra med det färdiga plagget. Detta hjälper till att ge en mer exakt mätning, vissa garn växer nämligen lite när de tvättas.

 3. Mät antalet maskor och varv

  Linjal och stickmått för att mäta stickfasthet
  Använd en linjal eller ett stickmått och räkna antalet maskor och varv på 10 centimeter.

Om din uppmätta stickfasthet inte stämmer överens med mönstrets angivna stickfasthet kan du justera genom att använda större eller mindre stickor och sticka ett nytt prov tills du får rätt stickfasthet.

Om din provlapp inte stämmer överens med mönstrets angivna stickfasthet är det viktigt att justera för att nå rätt resultat. Annars kan det sluta med att du har stickat ett alldeles för stort eller för litet plagg. Här är vad du kan göra:

 • Byt stickstorlek: Om din stickfasthet är för tät (för många maskor och/eller varv per centimeter), prova med större stickor. Om den är för lös (för få maskor och varv), använd mindre stickor.
 • Överväg garnets egenskaper: Olika garner kan bete sig olika även om de är i samma vikt eller tjocklek. Om du använder ett annat garn än det som rekommenderas i mönstret, kan du behöva experimentera mer för att matcha stickfastheten.

Efter att ha gjort justeringar, sticka en ny provlapp och mät igen för att se om den önskade stickfastheten uppnåtts. Om du inte kan matcha stickfastheten exakt kan du överväga att anpassa mönstret själv genom att ändra antalet maskor eller varv. Detta kan dock vara komplicerat och rekommenderas främst för erfarna stickare.