Får man ha stickor med sig på planet?

Reglerna för att ta med stickor på ett flygplan kan variera beroende på flygbolag och destination. Generellt sett är det oftast tillåtet att ha med stickor i handbagaget, men det är alltid bäst att dubbelkolla med det specifika flygbolaget innan resan.

sticka på flyget

Här är några tips för en smidigare resa:

  1. Förpackning: Förvara dina stickor och tillbehör på ett sådant sätt att de enkelt kan inspekteras vid säkerhetskontrollen.
  2. Material: Stickor av plast eller trä är oftast mer accepterade än metallstickor, som lättare uppfattas som ett potentiellt vapen.
  3. Förhandskontroll: Kontakta flygbolaget eller kolla på deras webbsida för att säkerställa att det är tillåtet att ta med stickor.
  4. Reservplan: Om du är osäker, packa ner ett extra par stickor i ditt incheckade bagage som backup, så du åtminstone kan sticka när du anlänt till ditt resmål!

Tänk på att säkerhetspersonalen alltid har sista ordet, så var beredd på att eventuellt behöva checka in dina stickor om de bedöms som en säkerhetsrisk.

Får man ta med sig en sax på flyget?

sax på flyg

En liten sax med rundade spetsar (tex en barnsax) brukar oftast vara tillåten. Men för säkerhets skull kan det vara en bra idé att packa ner en billig sax som du är beredd att offra.