Så skyddar du dina garn och ullplagg mot mal

Malen är en otrevlig liten insekt som livnär sig på naturliga fiber som ull och bomull. Men det går att göra ullen mindre lockande för ohyran.

Klädesmal kan vara svårt att upptäcka då de ofta gömmer sig i skrymslen och vrår, men de lämnar ofta efter sig små larver och kokonger. Här går vi igenom hur du bäst skyddar dina ullkläder och dina garner mot mal.

Preventiva metoder för att undvika malangrepp

Fint väder och öppna fönster i all ära – men det är tyvärr under våra varma sommarmånader som malen hittar in till oss. Klädesmal är vanligt och det är bäst att agera innan faran är framme. Genom att följa våra råd här kan du skydda dig mot marodörerna. 

Förvara dina garner och ullplagg i tätt slutna förvaringslådor eller påsar

Förvara dina ullkläder och garner i förvaringslådor eller påsar som är tätt slutna. Då har malen inget sätt att kan komma in. Detta är särskilt viktigt att tänka på för dig som har en stor garnsamling med garner som blir liggandes ett tag. Detsamma gäller ullkläder som inte användas så ofta. 

Tvätta alltid dina ullkläder ordentligt innan du förvarar dem en längre tid

Om du har använt dina ullkläder och lägga undan dem för förvaring är det viktigt att först tvätta dem ordentligt. Malen lockas nämligen av smuts. Rena plagg är mindre lockande att smaska på!

Skydda dina ullplagg mot mal och pälsänger

Förvara dina garner och ullplagg tillsammans med lavendel

Lavendel har en naturlig doft som malen ogillar, men som vi människor ofta uppskattar. Du kan köpa lavendelolja eller torkade lavendelblommor och lägga dem i förvaringslådor eller påsar där du förvarar dina ullkläder och garner för att skrämma bort malen.

en bukett med torkad lavendel

Använd cederträ

Också cederträ har en doft som malen ogillar. Det finns cederblock och smarta hängare som du kan placera i din garderob eller garnlåda. Dessa går att få tag på i många välsorterade butiker.

Nota bene! Cederträ avger olja när det blir varmt. För att undvika att oljan missfärgar dina garner och plagg – lägg cederträet i en liten bomullspåse eller en strumpa först.

Cederträ skrämmer bort malen

Kombinera gärna cederträ och lavendel för maximal effekt. 

När malen redan hunnit vara framme

Om du hittar små hål i dina kläder, eller ännu värre – larver bland garnerna, agerar snabbt! Släng det som inte går att rädda. Inspektera all ull som befunnit sig i närheten av angreppet. Frys därefter in ullkläder och garner i minst en vecka. Ta därefter ut dem ur frysen, låt tina och frys in en gång till. Detta dödar eventuella kvarvarande malar och larver.

Rengör ytor som har kommit i kontakt med de drabbade plaggen eller garnerna noggrant.

Fyndar du garner second hand? Frys då in garnerna innan du använder dem så garderar du dig mot mal!

Mal eller pälsänger? 

Mal och pälsängrar kan vara svåra att skilja åt, båda gillar att mumsa på dina garner och ullplagg. 

Om hålen är runda och jämna är det antagligen mal, men om hålen är mer oregelbundna och luddiga i kanterna är det antagligen pälsängrar som varit i farten. Du kan också undersöka området runt hålen för att se om det finns några larver eller kokonger, då är det antagligen malen som varit hungrig. Pälsängrar är vanligtvis inte lika synliga, men deras närvaro kan avslöjas genom små mörka korn eller skalrester som lämnas efter dem.

Du både skyddar dig mot, och blir av med, mal och pälsängrar på samma sätt så du behöver egentligen inte bry dig nämnvärt om vilken av dessa odågor som varit framme. 

Lycka till!