Var kommer ullen i ditt garn ifrån?

Det är tyvärr många gånger en gåta. Inte sällan anger garnföretagen var ullen har spunnits, men utelämnar informationen om VAR ullen kommer ifrån. Som vi ser det lämnas den viktigaste informationen alltså ofta obesvarad.

Ett garn är inte ett miljövänligt eller etiskt alternativ för att det spunnits på en plats i Europa om ullen i garnet kommer från Kina. Enligt konsumentguiden “Handla Djurschysst” möter inte Kinesiska regelverk några av de punkter de har tittat på för en reko djurhållning när det kommer till ullproduktion. Även om det i Kina finns vissa regelverk (som fortfarande är långt ifrån de krav vi är vana vid att se när det kommer till djurhållning i Sverige), är uppföljningen av dessa också många gånger väldigt bristfällande. 

får som betar

Vi arbetar just nu med att sammanställa en databas där vi hoppas att du som medveten konsument lättare ska kunna ta ställning till om ett garn är etiskt försvarsbart eller inte. Det är tyvärr inte ett helt lätt uppdrag då många varumärken helt sonika väljer att inte besvara frågan om ullens ursprungsland. Men vi jobbar vidare!

Vill du se schysst producerat garn? Då måste vi börja ställa krav på garnproducenterna. Mejla och fråga när ursprungsland inte anges, visa att det är en viktig fråga! Välj garn som tydligt uppger ullens ursprungsland.

Det finns idag ett antal garnföretag som idag öppet kommunicerar var ullen i garnet kommer ifrån. Våra favorit är i dagsläget Rauma (norsk ull, spunnen i Norge) med ett brett utbud av garner och färger, men det finns många fler små producenter som vi kommer berätta mer om framöver.