Vad innebär märkningen OEKO-TEX för dig som handlar garn?

Du har säkert stött på OEKO-TEX-märkningen när du handlat både garn och andra textilier. Men vad innebär det egentligen? 

Vad är OEKO-TEX?

OEKO-TEX är en internationell certifiering för textilprodukter, inklusive garn. Det är en garanti för att produkten håller höga humanekologiska krav, och därmed inte innehåller kemikalier eller allergener i halter som kan vara hälsofarliga.

Varför är OEKO-TEX viktigt?

Hälsomässiga aspekter

För stickare är det viktigt att garnet är skonsamt mot huden, inte bara under själva stickprocessen men också för den som ska bära det färdiga alstret. OEKO-TEX-certifierat garn säkerställer att du inte utsätts för allergiframkallande ämnen eller irriterande kemikalier under ditt arbete, och att det färdiga plagget blir lika ofarligt att bära.

Miljömässiga aspekter

Om du värdesätter hållbarhet i dina stickprojekt, är OEKO-TEX ett bra val. Certifieringen tar hänsyn till miljövänliga produktionsmetoder.

Hur vet jag om mitt garn är OEKO-TEX-certifierat?

Kolla etiketten! OEKO-TEX-märket är oftast tydligt angivet på garnets förpackning eller på tillverkarens webbplats.

OEKO-TEX jämfört med andra certifieringar

Andra certifieringar som GOTS fokuserar mer på ekologiska aspekter, Fair Trade ser till arbetsvillkor. Responsible Wool Standard (RWS) inklusive RMS och RAS fokuserar på djurhållning och miljöaspekter. OEKO-TEX är ett omfattande märke som tar hänsyn både till din hälsa och miljön.

Vanliga frågor om OEKO-TEX

  1. Är OEKO-TEX-certifierat garn lämpligt att sticka babykläder av?

    Ja, OEKO-TEX-certifierat garn är ett utmärkt val för stickning av babykläder. Certifieringen garanterar att garnet inte innehåller några skadliga kemikalier eller allergiframkallande ämnen som kan irritera en babys känsliga hud. Det är alltså en trygghet både för dig som stickar och för barnet som ska bära plagget.

  2. Finns det OEKO-TEX-certifierat ullgarn?

    Ja, det finns flera typer av ullgarn som är OEKO-TEX-certifierade.