Tencel – framtidens garn?

Tencel™ är ett varumärke för lyocell, en fiber som framställs från cellulosan i trä, vanligtvis eukalyptusträd. Tencel™ har under de senare åren seglat upp som ett av de mest populära och hållbara alternativen till traditionella material som ull och bomull. I den här artikeln dyker vi djupare in i vad Tencel™ är, dess för- och nackdelar, och varför tencelgarn kan vara det perfekta valet för ditt nästa stickprojekt.

Varför ska du sticka med Tencelgarn?

Det finns flera anledningar att välja Tencel™ som garnmaterial. Tencel anses vara en av de mest miljövänliga fibertyperna på marknaden idag. Produktionen är vatten- och energieffektiv, och materialet är biologiskt nedbrytbart. Tencel™ är mycket mjukt och har utmärkt fuktupptagningsförmåga och antibakteriella egenskaper. 

eucalyptusträd

Tack vare sin fuktupptagningsförmåga och mjukhet är Tencel ett utmärkt val för hudnära plagg och sommarkläder. Det är också ett passande garn för dig med känslig hud eller allergier.

Tencel vs Viskos och Rayon

Tencel är som material väldigt likt viskos (även känt som rayon eller konstsilke). Samtliga material har sitt ursprung i cellulosa från trämaterial och delar samma kvalitéer och egenskaper. Men produktionen av de olika materialen skiljer sig avsevärt.

Tencel™ är känt för att vara miljövänlig. Tillverkningen av Tencel kräver förvisso kemikalier men allt sker i ett slutet system där mer än 99% av alla kemikalier återvinns. Vattenförbrukningen är minimal.

För att tillverka Viskos/Rayon krävs stora mängder Koldisulfid, en hälsofarlig kemikalie. Tillverkningen sker inte i ett slutet system och den traditionella viskostillverkning har många gånger kritiserats för att arbetare kommer i kontakt med den farliga kemikalien. Personer som exponeras för koldisulfid kan drabbas av yrsel, huvudvärk, ångest, viktminskning och synförändringar. Njurar, ögon, blod, hjärta, lever, nerver och hud kan också skadas allvarligt, en ökad risk för hjärtattack och stroke har också setts hos personer som exponerats för koldisulfid. 

Så tar du hand om dina Tencel™plagg

Plagg stickade med tencel™ är generellt lättskötta. De tål i regel maskintvätt, men följ alltid tillverkarens tvättinstruktioner för bästa resultat. Lufttorkning rekommenderas, då håller sig plaggen fina en lång tid framöver.

  1. Är Tencel ett allergivänligt material?

    Ja, Tencel™ är känt för att vara hypoallergent och är därför ett bra val för personer med känslig hud.

  2. Kan Tencel™ blandas med andra typer av garn?

    Ja, Tencel™ är kompatibelt med de flesta andra typer av garn och kan lätt blandas för att skapa unika texturer och egenskaper i ditt nästa stickprojekt.