Hur mycket garn behöver man till en tröja?

Mängden garn som behövs för att sticka en tröja varierar beroende på flera faktorer – storlek, design, stickfasthet och garnets tjocklek. Här är några steg för att hjälpa dig att beräkna garnåtgång.

  • Följ ett mönster: Om du följer ett mönster står det oftast angivet exakt hur mycket garn som behövs för varje storlek och för det specifika garnet det är skrivet för. 
  • Titta på garnets löplängd: Om du ska byta ut ett rekommenderat garn i mönstret till ett annat kan du kontrollera löplängden på det föreslagna garnet och jämföra det med garnet du vill använda istället. Detta hjälper dig att omvandla mängden garn som behövs från mönstret till det specifika garn du använder.
  • Gör en provlapp: Genom att sticka en provlapp kan du beräkna hur mycket garn som går åt per centimeter, och sedan multiplicera detta med plaggets totala yta.
en stickad tröja

Det är alltid en bra idé att köpa lite extra garn för eventuella misstag eller variationer i din stickning. Ett extra nystan eller två ger en skön säkerhetsmarginal. Kanske vill du göra armarna i din tröja lite längre eller ha lite garn över för att laga eventuella hål i framtiden. Det kan vara svårt att köpa till garn i samma färgbad senare.