Hur jämför man garn? (garntjocklek & yarn weight)

Att förstå olika garnklasser (garnvikt, eller på engelska “yarn weight”) är användbart när du vill byta ut ett garn i ditt mönster till ett annat. Olika garnklasser ger olika resultat, det påverkar hur dina stickade plagg faller och känns mot huden. 

Om du vill byta ut garnet i ditt mönster går ofta bra att byta till ett garn inom samma kategori, så länge det är samma fiber (ett ullgarn mot ett annat ullgarn tex). Olika garn i samma garngrupp ska som regel ge ungefär samma stickfasthet. Vi rekommenderar dock ändå att du alltid stickar en provlapp för att se att din stickfasthet stämmer överens med mönstrets. 

Olika garnklassificeringar 

“Standard Yarn Weight System”

Ett allt vanligare förekommande klassificeringssystem. Det består av sju kategorier, 0-6, från Lace (det tunnaste garnet) till Jumbo (det tjockaste garnet). Stick- och virkcommunityt Ravelry har utgått ifrån detta klassificeringssystem men har också lagt till ett par extra kategorier.

Ply

Ett äldre system baserat på det antal trådar (plies) ett garn innehåller. 2 Ply betyder tex. att ett garn är tvåtrådigt. 

Ofta är ett garn med fler trådar tjockare än ett med färre. Men det stämmer inte alltid, det finns flertrådiga garn som är väldigt tunna liksom det finns 1 Ply-garn som är tjocka. 

WPI – Wraps per inch

WPI står för “Wraps per inch”. Hur mäter man då WPI? Ta fram penna och linjal. Vira ditt garn tätt runt pennan, utan att varven går in i varandra. Vira runt 5 cm garn. Ta sedan fram din linjal och mät hur många varv det går på 2,5 cm (en tum). Et voilá, nu har du ditt garns WPI. 

De vanligaste garnkategorierna 

0 – Lace (Thread, coweb, light fingering) 

Lace-garnet tillhör den finaste garnklassen och är det tunnaste garnet i viktkategorin. Det kännetecknas av dess lätta känsla och används ofta för att skapa öppna och luftiga mönster i sjalar och spetsdukar. Lace-garn ger ett elegant utseende till dina projek.

1 – Super Fine (Fingering)

Fingering-garnet tillhör också den finare garnklassen men är något tjockare än lace-garnet. Fingering-garn ger ett fint utseende och fungerar bra för stickade mönster med komplexa detaljer, babykläder och tunna strumpor. 

2 – Fine (Sport, Baby) 

Sport-garnet är något tjockare än lace och super fine garn. Det är ett utmärkt val för barnplagg, tröjor och accessoarer som mössor. Sport-garn ger en bra kombination av värme och lätthet, vilket gör det användbart under flera säsonger.

3 Light (DK, Light worsted)

Light, eller DK-garn, är något tjockare än Fine. Det passar bra att sticka bland annat tröjor, mössor och babykläder i.

4 Medium (Worsted, Aran) 

Mediumgarnet, också kallat worsted och aran, tillhör mellanklassen, och fungerar bra för nästan alla typer av plagg. Det är lämpligt för tröjor, koftor, sjalar, filtar och andra projekt. Mediumgarn ger en mjuk och fyllig känsla, vilket gör det bekvämt och varmt för vinterplagg

5 Bulky 

Bulky betecknar ett tjockt garn. Det används för att skapa tjocka och varma plagg som mössor, halsdukar, vantar och filtar. Chunky-garn ger en mysig känsla och passar bra för vinterkläder och accessoarer.

6 Super Bulky 

Super Bulky-garnet tillhör den näst tjockaste garnklassen. Det används för att skapa tjocka och tunga plagg som tjocka tröjor, mössor, halsdukar och filtar. Super Bulky-garn ger ett fylligt och  utseende och är perfekt för vinterplagg. Det är dessutom ett bra nybörjargarn då du får stora lättarbetade maskor. 

7 Jumbo

Jumbogarnet är det tjockaste av garn. Det används ofta för inredningsprojekt som tjocka filtar. Ett perfekt garn att använda till armstickning.

Omvandlingstabell för garner

Namn på RavelryYarnstandardsPlyWpiStickfasthet per 10cm
Thread0 – Lace
Coweb0 – Lace1 ply
Lace0 – Lace2 ply32-34 maskor
Light Fingering0 – Lace3 ply32 maskor
Fingering1 – Super Fine4 ply14 wpi28 maskor
Sport2 – Fine5 ply12 wpi24-26 maskor
DK3 – Light8 ply11 wpi22 maskor
Worsted4 – Medium10 ply9 wpi20 maskor
Aran4 – Medium10 ply8 wpi18 maskor
Bulky5 – Bulky12 ply7 wpi14-15 maskor
Super Bulky6 – Super Bulky5-6 wpi7-12 maskor
Jumbo7 – Jumbo0-4 wpi0-6 maskor