Allt du behöver veta om mikrofibergarn

Mikrofibergarn må vara lite av en doldis i garnvärlden, men det är definitivt ett garn värt att titta närmare på. Låt oss titta närmare på vad mikrofibergarn är, dess för- och nackdelar, och vilka projekt som är lämpliga att sticka i mikrofiber.

Vad ÄR mikrofiber?

Mikrofiber tillverkas av kemiskt framställda material som polyester eller polyamid. Det är en syntetisk fiber som är otroligt tunn, ofta många gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Tack vare de små fibermolekylerna har mikrofiber en hög absorptionsförmåga.

För- och nackdelar med mikrofibergarn

Ett snabbtorkande garn med hög absorptionsförmåga 

Mikrofiber är känt för sin mjuka och lena textur, det har en hög absorptionsförmåga och är dessutom snabbtorkande. Mikrofiber är generellt lätt och luftigt, vilket gör det bekvämt att bära och använda. För den som är känsliga mot naturliga fibrer som ull kan mikrofiber vara ett bra alternativ – det är mindre benäget att irritera huden och orsaka allergiska reaktioner.

Trots sin tunna struktur är mikrofiber förvånansvärt hållbart och resistent mot slitage, vilket gör det lämpligt för projekt som behöver hålla över tid.

Mikrofiber och dess miljöpåverkan

Eftersom mikrofiber är en syntetisk produkt, tillverkad av oljebaserade material som polyester, har det som regel en större miljöpåverkan jämfört med naturliga fibrer. Till skillnad från naturliga garn som bomull och ull, är mikrofiber heller inte biologiskt nedbrytbart. Något som bidrar till den långsiktiga miljöpåverkan.

Mikrofiber saknar ullens temperaturreglernade egenskaper

Mikrofiber är inte ett lika värmeisolerande material som till exempel ull, detta gör det till ett mindre lämpligt alternativ när du vill sticka värmande plagg. Trots sina fuktavvisande egenskaper andas plagg av mikrofiber sämre än plagg av naturliga material.

Prisbild

Kvalitativ mikrofiber vara lite dyrare än andra syntetiska alternativ, även om det vanligtvis är billigare än högkvalitativa naturliga garner.

Vad passar att sticka i mikrofiber?

Mikrofibergarn har en mängd användningsområden och dess mjuka och behagliga textur gör det till ett populärt val för en rad olika stickprojekt.

Sticka eller virka trasor, dammvantar och golvmoppar i mikrofiber

Mikrofibergarnets unika egenskaper gör det till ett utmärkt val för att skapa rengöringsprodukter till ditt hem. Dess fina, tätt sammanlänkade fibrer, har en hög absorptionsförmåga, det tar därför effektivt upp vätskor och smuts.

Det kan användas för att sticka eller virka disktrasor, handdukar, dammvantar, eller varför inte för att tillverka din egna hemmagjorda golvmopp? Mikrofiberns slitstarka natur gör att dessa produkter kommer hålla länge, även efter upprepade tvättar.

Sticka sportkläder

Mikrofiberns absorberande och snabbtorkande  egenskaper gör det till ett ypperligt material för sportkläder som utsättas för svett och fukt. Det kan användas för att sticka allt från träningslinnen till strumpor.

Sticka eller virka amigurumi och leksaker

För den som gillar att sticka eller virka små figurer, djur eller andra leksaker, är mikrofibergarn ett utmärkt val. Dess slitstyrka och förmåga att behålla sin form över tid gör att det passar bra för hårdhänta lekar.