Äntligen! Svensk ull får ett gemensamt språk

The Swedish Wool Initiative lanserar idag ett klassificeringssystem för svensk ull. Syftet är att göra det enklare för svenska varumärken att få tillgång till kvalitativ svensk ull. Målet är också att göra det lättare för enskilda fårägare runt om i landet att sälja sin ull. Tidigare har ett nationellt klassificeringssystem, likt det som redan finns i många andra länder tex. Norge, saknats. 

svensk ull

Bakom den nya ullstandarden står The Swedish Wool Initiative, som är ett samarbete mellan olika aktörer inom den svenska ullbranschen. Här finns aktörer från hela värdekedjan representerade – från fårägare och fårklippare till varumärken som Filippa K, Fjällräven och Klippan Yllefabrik. The Swedish Wool Initiative drivs av Axfoundation och det nya systemet börjar testas under året.

“Klassificeringssystemet gör det lättare att handla med svensk ull i stor skala och säkerställer rätt kvalitet på ullen från gård till försäljning.”

– Johan Sidenmark, Projektledare Cirkulär ekonomi Axfoundation

Filippa K är ett av de (än så länge få) svenska varumärken som idag använder sig av svensk ull. Liisa Kessler, Creative Director på Filippa K, berättar att det tidigare varit svårt att köpa in svensk ull av samma kvalité över flera säsonger:

“Som varumärke vill vi ju veta exakt vilken ull vi får när det gäller längd, tjocklek, färg och glans.”

Ambitionen är att ingen svensk ull ska behöva gå till spillo framöver, säger Johan Sidenmark, projektledare för initiativet:

“Förhoppningen är att fler svenska fårägare ska få avsättning för all ull och öka sina intäkter. Sett till statistiken, så har användningen av svensk ull ökat med 70% mellan 2016-20201 och vi förväntar oss att den utvecklingen fortsätter.”

Intresset för det nya systemet har varit bra, “men det är helt nytt och svårt att utvärdera. Flest frågor har kommit från fårägare, leverantörer i värdekedjan samt inköpare från modebolagen. Vi är glada att Arena Svensk Ull kommer förvalta standarden och utveckla den vidare.” säger Johan.

Källor
1. Färsk statistik om den svenska ullen, Svenska Fåravelsförbundet

Läs mer
Svensk Ullstandard – Praktiska arbetsmetoder och värdeskapande klassificeringssystem för svensk ull.